Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 

 

Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Beiskolázási tájékoztató

 

1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 26.;

OM azonosító: 035232

Telephely kódja: 001

Megközelíthető földalattival (Bajza utcai megálló), 72-es trolival (Munkácsy utcai megálló), 75-ös, 79-es trolival, 105-ös, 20E-s, 30-as busszal (Hősök tere).

Tel.: 3114684 ; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;

 

Nyílt napok: 2023. november 21., 22., 23. Néhány nappal korábban közzé fogjuk tenni a látogatható órákat, és interneten lehet majd bejelentkezni.

Igazgatói tájékoztató: a honlapunkon elhelyezünk egy felvételt a tudnivalókról: https://youtu.be/5HHFUAlu3R0

A nyílt napokon egyéni konzultációk lehetségesek.

 A 2024/2025-ös tanévben öt osztályt indítunk:

0001-es kód: ötéves képzésű francia-magyar két tanítási nyelvű (F és G) osztályok

0002-es: ötéves emelt szintű nyelvi képzés angolból (kezdő) és németből (haladó)  

              (a B osztály egyik fele)

0003-as kód: köznevelési típusú sportiskolai képzés (E osztály)

0004-es: ötéves emelt szintű nyelvi képzés angolból (haladó), és franciából (kezdő)

               (a B osztály másik fele)

0005-ös kód: ötéves emelt szintű nyelvi képzés olaszból (kezdő) és angolból (haladó)

Szakmai alapdokumentumunk alapján sajátos nevelési igényű tanulók közül csak másokkal együtt nevelhető mozgáskorlátozottakat tudunk fogadni. A sajátos nevelési igényű tanuló köteles csatolni a jelentkezési lapjához a pedagógiai szakszolgálat által kiadott szakvéleményt.

A tanulmányok jellege az egyes osztályokban

Két tannyelvű (0001) osztályainkban a diákok ötéves oktatásban részesülnek a 9.Kny évfolyamtól a 12-ig. A képzés nyelvi előkészítő évvel kezdődik, így a francia nyelv előzetes ismerete nem szükséges. A következő négy tanévben évente legkevesebb három tárgyat francia nyelven oktatunk. A nyelvórák és az idegen nyelven tartott foglalkozások csoportbontásban szerveződnek.

További idegen nyelvet a második évtől választanak a tanulók a következők közül: angol, német, olasz, orosz. Az utolsó két évben két tárgy emelt szintű tanulása lehetséges.

A tanulmányokat anyanyelvi tanár(ok) is segíti(k), s az öt év alatt legalább egyszer mindenki részt vehet diákcserén.

Az utolsó év végén a diákok kétnyelvű érettségit tesznek, amely - meghatározott eredmények elérése esetén - felsőfokú (C1 komplex) nyelvvizsgával egyenértékű. A kétnyelvű érettségi birtokában tanulóink nyelvi megméretés nélkül iratkozhatnak be franciaországi egyetemekre.

Két francia-magyar tanítási nyelvű osztály indul (64 fő).

Az „angol tagozatos” (NYEK-es, 0002 és 0004) osztályban a tanulók magasabb óraszámban tanulják az angol nyelvet, az utolsó két évben pedig emelt szintű képzést választhatnak két tantárgyból.

A képzés előkészítő (úgynevezett nulladik) évvel kezdődik, melynek során az órák 60%-a idegen nyelvi. A második nyelv a haladó német vagy a kezdő francia, amelyet ugyancsak öt éven át tanítunk. Évente egy angol tagozatos osztály indul (32 fő).

A 0002-es kódú csoportban az angol kezdő szintről indul, ide haladó németeseket várunk. A 0004-es kódú csoportban olyan tanulók jelentkezését fogadjuk el, akik tanulták már az angolt.

Az „olasz-angol tagozatos” (NYEK-es, 0005) osztályban a diákok az olaszt tanulják emelt szinten (magasabb óraszámban), de az angolt is öt éven át oktatjuk. Az utolsó két évben két tantárgy ugyancsak választható emelt szinten.

A képzés előkészítő (úgynevezett nulladik) évvel kezdődik, melynek során az órák 60%-a idegen nyelvi. Évfolyamonként egy ilyen típusú osztály van (32 fő).

Olyan tanulók jelentkezését fogadjuk el, akik tanulták már az angolt. Az olasz nyelv oktatása kezdő szintről indul. Olaszos diákcsere-programot szervezünk, hogy ezzel is segítsük a B2-es nyelvismeret elérését.

A köznevelési típusú sportiskolai (0003) képzésre igazolt sportolók jelentkezhetnek. Oktatásuk specialitása a sportelmélet- és sporttörténet-oktatás, amivel lehetővé válik a testnevelés érettségire való fölkészülés. Az utolsó két évben két tárgy emelt szintű tanulása lehetséges. Megértőek vagyunk a versenyzők gyakori vagy hosszasabb hiányzásaival kapcsolatban, és lehetőséget adunk az egyéni felzárkózásra.

Az osztályban mindenki tanul angolul (heti 4 óra), második idegen nyelvként a németet, a franciát, az olaszt és az oroszt választhatják a létszámadatok függvényében (3 óra). Egy ilyen típusú osztályt indítunk (32 fő).

 

A felvételi vizsga sajátosságai az egyes osztályokban

 Francia-magyar két tannyelvű (0001): egységes írásbeli, magyar nyelvi szóbeli

0002-es tagozat: egységes írásbeli, szóbeli németből

0004-es és 0005-ös tagozatok: egységes írásbeli, szóbeli angolból

Élsportolók osztálya (0003): sportlap; egységes írásbeli, szóbeli meghallgatás

 

 

Az egységes írásbeli vizsga

Jelentkezési határidő: 2023. november 30.

A vizsga időpontja: 2024. január 20., 10 óra, helye a jelentkezést befogadó gimnázium.

A jelentkezettek külön értesítést nem kapnak. Pótnap (betegség esetén): január 30., 14 óra. Az írásbelire igazolványt, kék vagy fekete tintájú tollat, ceruzát, vonalzót, körzőt és szögmérőt kell hozni.

A sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló részére a felvételi vizsgán szülői kérelem és szakvélemény alapján biztosítjuk a hosszabb felkészülési időt, a jelentkező által az iskolai tanulmányok során használt, megszokott eszközöket.

Az anyanyelvi és matematikai feladatlapokat január 26-án lehet megtekinteni, az eredményekről február 5-én adjuk ki az Értékelő lapot.

A máshol megírt írásbeliről az Értékelő lap másolatát a Jelentkezési laphoz kell csatolni.

A felvételi lapok beküldési határideje: 2024. február 21.

 

Szóbeli vizsga angolból és németből

Március 7. és március 12. között szervezünk szóbeli vizsgát iskolánkban angol és német nyelvből. Angolból azok számára, akik a 0004-es és 0005-ös tagozatok valamelyikére jelentkeztek, és elérték a beosztás készítésekor megállapított ponthatárt, németből azok számára, akik a 0002-es tagozatra jelentkeztek, és elérték a megállapított ponthatárt.

A vizsgán mért kompetenciák: hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, beszédkészség.

Feladatok: társalgás szituáció és kép alapján a tantervi témakörökben. A vizsgabeosztást a honlapunkon közöljük, értesítést nem küldünk.

Szóbeli vizsga magyar nyelvből

Március 7-én és március 8-án szervezünk szóbeli vizsgát iskolánkban magyar nyelvből azok számára, akik a 0001-es tagozatra (is) jelentkeztek, és elérték a megállapított ponthatárt. A vizsgán mért kompetenciák: képek értelmezése, kommunikációs és beszédkészség, nyelvhelyesség.

Feladatok: irányított bemutatkozás, nyelvhelyességi feladat, társalgás képek alapján. A vizsgabeosztást a honlapunkon közöljük, értesítést nem küldünk.

Jelentkezés és felvételi a sportolók osztályába

A felvételizőknek sportlapot kell beadniuk a gimnáziumba január 31-ig. A sportlap az iskola honlapjáról letölthető. Mivel ebben az osztályban a köznevelési típusú sportiskolai kerettanterv alapján oktatunk, ezért csak az a tanuló vehető fel, aki a sportági szakszövetség ajánlásával és igazolásával rendelkezik. A bizonyítvány és az írásbeli eredménye alapján választjuk ki az iskolában tartott szóbeli meghallgatás résztvevőit. Ezen a következőket értékeljük: a bemutatkozás nyelvi és kommunikációs minősége, az elért sporteredmények. A sporteredmények értékelésének az alapelveit a Sportiskolák Országos Szövetségének kritériumrendszere határozza meg, ezért az alábbi szempontok kiemeltek: a sportoló az adott sportágban korosztályának kiemelkedő tehetsége legyen, sportjátékokban az országos szakszövetség által kiírt legmagasabb szintű országos bajnokságban szerepeljen. Előnyben részesítjük a válogatott és a Héraklész kerettagokat, továbbá az olimpiai sportágak képviselőit.

A szóbeli beosztást a honlapunkon tesszük közzé, értesítést nem küldünk. Tervezett napok: március 7., március 8.

Amennyiben valaki több osztálytípust is megjelöl, több szóbeli bizottsághoz is időpontot kaphat egy adott napon.

Az eredmények számítása

0001-es, 0002-es, 0003-as, 0004-es és 0005-ös tagozatkódok:

Az általános iskolai bizonyítványokból a 7. év végi és 8. félévi osztályzatokat számítjuk magyar nyelvből és irodalomból, egy idegen nyelvből, történelemből és matematikából. Ha magyar nyelv és irodalomból összevont érdemjegy van a bizonyítványban, akkor azt duplán számítjuk. A szóbelin (bármely típusún, ha a jelentkezőt behívjuk) 50 pont szerezhető. Az elérhető összpontszám 200 lehet (írásbeli:100, szóbeli:50, bizonyítvány:50).

Ha az SNI tanuló az egyik vizsgatárgy írásbeli vizsgája alól felmentést kapott, akkor az adott vizsgatárgy helyben elért átlageredményét számítjuk. Ha a bizonyítványban nem szerepel valamelyik osztályzat, a többi – számított – érdemjegy kerekített átlagát vesszük.

Rangsor, értesítés, jogorvoslat

Március 22-ig közöljük tagozatkódonként a pontszámok alapján elkészített ideiglenes felvételi rangsorokat. A rangsorok elkészítésénél az azonos pontszámot elért tanulók esetében előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetűt és a budapesti lakóhelyűt. További pontazonosságok esetén előbbre kerül a rangsorban az, aki a szóbelin több pontot ért el, további egyezésekkor az, akinek jobb lett az írásbelije, illetve a matematika eredménye. A jelentkezés kiegészítésére április 8. és 10. között nyílik lehetőség. Új tagozat akkor vehető föl, ha felvételi követelménye azonos egy korábban, a felvételi Jelentkezési lapon már bejelölt tagozatéval. Ez iskolánkban a 0004-es és a 0005-ös tagozatokra igaz. Az új tagozat fölvételét az iskolatitkárnál kell személyesen intézni. Április 26-án kapjuk meg a felvettek jegyzékét. Tagozatonként a legutolsó, még bejutott diák pontszáma lesz az adott képzés ponthatára. Pontazonosság esetén a föntebb leírtak érvényesek. Amennyiben a felvételivel kapcsolatos döntéssel a szülő nem ért egyet, jogorvoslati eljárást megindító kérelmet nyújthat be a fenntartóhoz.

Részletes tájékoztatás a felvételi eljárás folyamatáról Az Oktatási Hivatal oldalán található:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/tajekoztato_felvetelizoknek/kozepfoku_felveteli_eljaras_informacioi

Gimnázium

1063 Bp. Munkácsy Mihály utca 26.  
Email: titkar@kolcsey-bp.hu
Telefon: 311-4684
Fax: 312-1459
Honlap: https://www.kolcsey-bp.hu
OM azonosító szám: 035232

Fenntartó

Belső-Pesti Tankerületi Központ
1071 Budapest, Damjanich utca 6.
Email: belsopest@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/belsopest

Copyright © 2024 Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Minden jog fenntartva.