Közösségi szolgálat

Kedves Diákok!


Az alábbiakban összefoglaltam a közösségi szolgálattal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszokat.

Fő cél: a szociális készségek, a társadalmi érzékenység fejlesztése, a segítő magatartás kialakítása, „jónak lenni jó” érzés megtapasztalása. Ezért olyan területeken lehet közösségi szolgálatot végezni, amelyek a köz érdekében tevékenykednek (közhasznúak). Magán- és állami vállalkozásokban nem végezhető közösségi szolgálat, viszont civil szervezeteknél (egyesületek, alapítványok) igen. Fontos, hogy a tevékenység a segítő-segített kölcsönösségén alapuljon!

Területek, amelyeken végezhető ksz.:  egészségügyi, szociális- és jótékonysági, oktatási, sport,  kulturális- és közösségi, környezet- és természetvédelem, katasztrófavédelem, óvodák, speciális nevelési igényű és fogyatékossággal élő fiatalokat és felnőtteket segítő, ellátó és foglalkoztató szervezetek, idősgondozás (ez utóbbi két csoport esetében a sport- és szabadidős tevékenységek segítése, az egyes rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerveknél bűn- és baleset-megelőzési területen folytatható tevékenység.

Dokumentumok:

  • jelentkezési lap (a szülőnek is alá kell írnia)
  • Napló (melyben az igazolásokat gyűjtöd)
  • szerződés a fogadó intézménnyel
  • e-naplóban of. vezeti a teljesített órákat
  • teljesítési igazolás, melyet az 50 óra letöltése után az iskola állít ki (ez az érettségi megkezdésének feltétele)


Időbeli megvalósulás korlátai és az igazolható időtartamok:
A közösségi szolgálat igazolása tanítási időben napi max. 3 óra, hét végén és szünetben napi max. 5 óra lehet. Dolgozni azonban többet is lehet, nem csak hármat vagy ötöt, hiszen értelem szerűen vannak olyan munkák, amelyek nem szakíthatók meg.

Egyéb információk:

  • Kötelező 50 órából 5-5 óra előkészítő és lezáró foglalkozásokra fordítható, tehát minimum 40 órát kell a választott helye(ke)n eltölteni
  • Lehetőség szerint 1 vagy 2 alatt kell elvégezni a szolgálatot lehetőleg az utolsó tanév előtt.
  • Érdemes a tanuló baleset-biztosítás mellé kiegészítő biztosítást kötni a közösségi szolgálatra.


Bővebb információkat a www.kozossegi.ofi.hu oldalon és a Facebookon a Közösségi szolgálat név alatt találhattok. Iskolánk tanulói számára létrehoztunk egy mindenki számára nyitott csoportot, ahová feltesszük a közösségi szolgálati lehetőségeket, híreket, tudnivalókat. Ennek Kölcsey közösségi szolgálat a neve: https://www.facebook.com/groups/1623791264429055/ Iratkozzatok fel, hogy megkapjátok a friss infókat!

Kérdésitekkel és a szerződéskötéssel kapcsolatban keressetek meg a franciakönyvtárban! Szívesen segítek nektek a helykeresésben és a kapcsolatfelvételben is!

Sándor Zsuzsa
közösségi szolgálatért felelős tanár