Ökoiskola

Mi történt az elmúlt két évben?

  • A 2012/13. tanév ősszén Balatonberényben ökotábort szerveztünk, ahol növényhatározást, a társulások vizsgálatát és vízminőség vizsgálatot végeztünk. Remekül megfigyelhettük a bolygatott környezet gyomtársulásait és a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson is dolgoztunk. A 4 napos tábor végén növény- és állatismereti verseny zárta a programot. A táborozás költségeit az Erzsébet program biztosította, sikeres pályázatunknak köszönhetően tanítványaink csak az utazási költségeket fizették.
  • Tavasszal a REdUCE környezetvédelmi, újrahasznosítási akciónap keretében a hulladékgazdálkodással, a fenntartható fejlődés lehetőségeivel ismerkedhettek meg iskolánk tanulói. A Természettudományi Társulattal közös interaktív megmozdulásunkon közel 400 diák vett részt.
  • Bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést iskolánkban. 2013 októbere óta a PET palackok, az aludobozok és a papír szelektív gyűjtése folyik. Elszállításuk 2-3- hetente a közeli hulladékszigetre történik. Ezzel egyidőben folyik a csoki papírok gyűjtése is, a franciakönyvtárban elhelyezett dobozokba lehet őket tenni. Két éve kapcsolódtunk be a TerraCycle országos programjába, amely korábban nem, vagy nehezen hasznosítható hulladékok gyűjtésére specializálódott. Iskolánkban a csokoládé csomagolóanyagának gyűjtése folyik, havonta visszük a begyűjtő helyre. Az így befolyt pénzt (2Ft/db) arra fordítjuk, hogy a folyosókra padokat vásároljunk.
  • Az iskolai adminisztrációban a papíralapú információáramlást minimalizáljuk, elektronikus úton történik pl: a különböző iskolai programokra való jelentkezés, ezek összesítése. Hat éve működik sikerrel az e-napló, e-learning felületet alakítottunk ki honlapunkon.
  • Az „Szakmák napján” külön figyelünk arra, hogy olyan előadókat is meghívjunk, akik a fenntarthatóságról, a globális problémákra tett megoldási kísérletekről tájékoztatják a diákságot, és olyan szakmákat, cégeket népszerűsítsenek, melyek élen járnak ebben. Nálunk tartott előadást Vida Gábor akadémikus. Eljött az AVON kozmetikai termékeket forgalmazó cég képviselője, aki az állatkísérletek beszüntetéséről és az ezt helyettesítő megoldásokról beszélt, de számoltunk már ökológiai lábnyomot is stb.
  • Idén vettük fel a kapcsolatot a Liget alapítvánnyal. A Liget egy irodalmi ökológiai folyóirat, melynek munkatársa a Szakmák napján. Interaktív játékos formában adott át ismereteket tanítványainknak. Pályázatukon 80 000 Ft értékű könyvcsomagot nyertünk, melyet tanítványaink jutalmazására használunk fel.
  • Április 29-én Iskolanapot tartottunk. A természettudományos munkaközösségek tagjai az elsősegély nyújtási „gyorstanfolyamon” segédkeztek. A baleseti sérültek ellátását élethű bábún gyakorolhatta a diákság. Néhányan igen vehemensen láttak hozzá az újraélesztéshez, és ügyesek voltak a „sérült” osztálytárs nyakmerevítőjének felhelyezésében, vagy a kötözésben is. Ezen a napon 200 kölcseys diák látogathatott el az Állatkertbe a fővárostól korábban igényelt bérleteknek köszönhetően ingyen.
  • Idén éltünk a főváros által felkínált ingyenes állatkerti órák lehetőségével is. Ennek keretében a 10/11. évfolyamon állat- és növényrendszertant tanuló diákjaink kaptak képzést. Az előadások közben kígyót simogathattunk, levedlett bőrét vizsgáltuk. Megnéztük a patkány szőrét UV fényben, ezért tudjuk, hogy miért nem szerencsés simogatni: UV fényben megmutatkoznak a vizelettel szennyezett bundarészek.