Ökoiskola

ES FALP (European School  for a Living Planet)

Európai iskolák egy élhetőbb bolygóért

 

 

A WWF célja a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése. A WWF ausztriai szervezete és az osztrák ERSTE Alapítvány az idei évben 4. alakalommal indította útjára az ESFALP  projektet.

Ezt a programot kilenc közép- és kelet-európai ország iskolájának a Duna mellől, valamint a Duna vízgyűjtőterületéről hozták létre. Pályázat során kiválasztott iskolák képviselőinek (egy tanár és egy diák) 2011. október 22-27-ig a Fertő-tó mellett Ilmitzben, Ausztriában szerveztek egy továbbképzést (ESFALP Academy). A közel hetven résztvevő Bulgáriából, Horvátorsztágból, Magyarországról, Moldovából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából érkezett.

Ezen a továbbképzésen három fő területet tekintettek át a szervezők, az ökológiai lábnyom (Ecological Footprint), a tudatos polgárság (Active Citizenship) és a Duna (The Danube) témakörét. Ezen kívül számos terepi (outdoor) feladatot hajtottunk végre és játékot ismertünk meg, valamint egy kirándulás során bepillantást nyertünk a Fertő-tó élővilágába. Segítséget kaptunk a leendő projekt megtervezéséhez és szervezéséhez is.  Az iskoláknak a három fő témában kell megvalósítani a projektjüket 2012. tavaszáig. Júniusban újra találkoznak az iskolák képviselői, hogy az elkészült projekteket értékeljék és kiválasszák a nyertes csapatot, amelyik egy egyhetes táborozáson vehet részt Romániában. Magyarországot négy iskola képviseli az ESFALP IV. projektben, az iskolák és képviselői a következők:

 
Pannónia Általános Iskola - Budapest
(Könyves Tóth Zsuzsa tanárnő és Zakor Szimonetta diák)

Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium - Debrecen
(Miskolczi Panna Márta tanárnő és Szántó  Lili diák)

Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola - Miskolc
(Velenyákné Vanta Anna tanárnő és Simon Dániel diák)

Kölcsey Ferenc Gimnázium - Budapest
(Kardon Ferenc tanár úr és Gut Ádám diák)

Az ESFALP Akadémia prezentációit a következő linken keresztül lehet megtekinteni:

Duna: http://schools.foralivingplanet.eu/en/menu216/

Ökológiai lábnyom: http://schools.foralivingplanet.eu/en/menu218/

Aktív polgárság: http://schools.foralivingplanet.eu/en/menu217/

 

Az ESFALP Akadémia résztvevőiről készült csoportkép: