Menu

A+ A A-

Magunkról

Gimnáziumunk a főváros nagy múltú, több, mint 100 éves iskolája. Egykori tanáraink és diákjaink között neves művészeket, tudósokat, újságírókat, világhírű sportolókat tartunk számon, de talán ami ennél is fontosabb: olyan emberek ezreit, akik szívesen gondolnak vissza a nálunk eltöltött évekre.

Nincs olyan része Budapestnek, ahonnan ne jönnének hozzánk diákok, de a Nyugati pályaudvar közelsége miatt a naponta bejárók száma is nagy. Nincs saját kollégiumunk, de tudunk segíteni, ha valaki budapesti férőhelyet keres.

Az iskolaépületet Körössy Albert Kálmán, Lechner Ödön tanítványa tervezte. A nyitott udvarral rendelkező kétemeletes épületet szépségét a szecessziós díszítőelemek és a tágas lépcsőház adja. A névadó egészalakos bronz szobrát Kő Pál készítette.

Osztálytípusaink:

01-es kód:           ötéves képzésű francia-magyar két tanítási nyelvű F és G osztályok

02-es kód:           ötéves képzési idejű emelt szintű nyelvi képzés angolból (B osztály)

03-as kód:           élsportolók általános tantervű osztálya (E osztály vagy az A osztály fele)

05-ös kód:          ötéves emelt szintű nyelvi képzés angolból (a D osztály fele)

06-os kód:          ötéves emelt szintű nyelvi képzés olaszból (a D osztály fele)

07-es kód           ökológiai szemléletű csoport (az A osztály fele)

Ajánlások az egyes osztályokhoz

A kéttannyelvű osztályokban kezdő szintről felsőfokú nyelvtudáshoz és nyelvvizsgához juttatjuk diákjainkat. Ezt nagyban segítik az idegen nyelven tartott szakórák, a csoportbontások, az anyanyelvi tanárok és az európai oktatási programokban való részvétel. A képzés nulladik évvel indul, második nyelvként választható az angol, a német, az olasz, a latin vagy az orosz.

A B és D osztályokban emelt szintű érettségire alkalmas tudást adunk mindkét idegen nyelvből. Az angol oktatása a korábban megszerzett ismeretekre épül, a tudásszint alapján létrehozott nyelvi csoportokban. A D-ben mindenki angolul és olaszul tanul, a B-sek az angol mellé a franciát vagy a németet választhatják. A képzés ötéves, a második nyelvet is nulladikban kezdjük tanítani.

A sportolók képzésének az a lényege, hogy összehangoljuk az iskolai és az edzésmunkát. Megértők vagyunk a versenyzők gyakori vagy hosszasabb hiányzásaival kapcsolatban, és lehetőséget adunk az egyéni felzárkózásra, felzárkóztatásra.

Az ökológiai szemléletű képzés első két évében a földrajz és a biológia kap nagyobb hangsúlyt. Az utolsó két évben bármely természettudományos tárgyból lehet jelentkezni emelt szintű érettségire történő fölkészítésre. Kirándulásokat, kihelyezett órákat, terepgyakorlaokat szervezünk.

A tanórákon kívüli élet

Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink vegyenek részt szabadidős programjainkban. Rendszeres sportolásra a labdarúgó, a kosár- és a röplabda szakosztályokban, a házi és a diákolimpiai versenyeken van lehetőség, télen sítábort, nyáron vízitúrát szervezünk.

A színház, a rajz és a sakk iránt érdeklődők szakkörökre járhatnak. Színjátszó körünk több is van: magyar és francia nyelvű csoportok is működnek. Komoly eredményeket és elismeréseket tudhat magáénak énekkarunk és kamarakórusunk.

Kapcsolatok

Az iskola nemzetközi kapcsolatainak kiépítését elsősorban a nyelvtanítás kiemelt szerepe indokolja. Két tanítási nyelvű diákjaink franciaországi csereprogramjaikon kívül részt vehetnek olyanokban is, ahol a partnerek kéttannyelvű lengyel, szlovák tanulók.

Turisztikai jellegű kirándulások minden évben indulnak Olaszországba, Bécsbe és Erdélybe. Énekkarosaink többször vettek részt külföldi hangversenykörutakon.

Cím Módosítás dátuma Találatok
Pedagógiai program 17-10-20 13522
Közzétételi lista 17-10-20 13371
Nevelőtestület 17-08-31 30232
Szervezeti és működési szabályzat 14-06-05 7914
Házirend 13-10-02 10424

Alkategóriák