Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 

Kedves végzős Diákjaink!

Levelünk célja: néhány tudnivalót elismételni, pontosítani az érettségivel kapcsolatban.

Mielőtt e fontos témára rátérnénk, szeretnénk megkérni Benneteket, hogy ürítsétek ki szekrényeiteket, szükségtelenné vált tankönyveiteket vigyétek le a francia könyvtárba, ne hagyjatok semmit a termetekben!

A 2019 tavaszi érettségi időszak menetrendje a következő:

Emelt szintű írásbeli érettségi vizsga Középszintű írásbeli érettségi vizsga Időpont
magyar nyelv és irodalom magyar nyelv és irodalom, magyar mint idegen nyelv május 6., 8.00
matematika matematika május 7., 8.00
történelem történelem május 8., 8.00
angol nyelv angol nyelv május 9., 8.00
német nyelv német nyelv május 10., 8.00
informatika - május 13., 8.00
latin nyelv, héber nyelv latin nyelv, héber nyelv május 13., 14.00
biológia biológia május 14., 8.00
társadalomismeret - május 14., 14.00
ágazati és ágazaton kívüli szakmai vizsgatárgyak ágazati és ágazaton kívüli szakmai vizsgatárgyak május 15., 8.00
- informatika május 16., 8.00
belügyi rendészeti ismeretek ének-zene, művészettörténet, belügyi rendészeti ismeretek május 16., 14.00
kémia kémia május 17., 8.00
földrajz földrajz május 17., 14.00
fizika fizika május 20., 8.00
- vizuális kultúra május 20., 14.00
francia nyelv francia nyelv május 21., 8.00
- filozófia május 21., 14.00
spanyol nyelv spanyol nyelv május 22., 8.00
- mozgóképkultúra és médiaismeret, dráma május 22., 14.00
orosz nyelv, egyéb nyelvek orosz nyelv, egyéb nyelvek május 23., 8.00
gazdasági ismeretek, katonai alapismeretek katonai alapismeretek, természettudomány, pszichológia május 23., 14.00
olasz nyelv olasz nyelv május 24., 8.00

A vizsga helyszínére legalább fél órával a vizsga kezdete előtt kell megérkezni: reggeli vizsga esetén legkésőbb 7:30-kor, délutáni vizsga esetén legkésőbb 13:30-kor, ünneplő öltözetben. A szóbeli vizsgára a behívón, beosztáson szereplő időponthoz képest kell legalább fél órával korábban megérkezni. Az írásbeli vizsgákra késve érkezők nem léphetnek be a vizsgaterembe. A vizsga előtt a vizsgázónak személyazonosságát igazolnia kell.

Az íróeszközökről a vizsgázó, a segédeszközökről a vizsgatárgy részletes követelményeiben meghatározottak szerint a vizsgázó, illetve a vizsgahelyszín gondoskodik. Az érettségi vizsga részletes követelményeit, vizsgaleírását, a vizsgán felhasználható segédeszközöket vizsgatárgyanként rendszerezve a 40/2002. (V. 24.) OM rendelet tartalmazza. Az érettségi vizsgán használható segédeszközökről az összefoglaló táblázatot itt lehet megtekinteni. Ezt annyival kiegészítjük, hogy az idegen nyelven tett szaktárgyi írásbeli vizsgákon (két tannyelvűek francia nyelvű matematika és történelem vizsgáján) nyomtatott, kétnyelvű, nem enciklopédikus szótár használható, amelyet a vizsgázó biztosít magának, de termenként néhány példányt mi is adunk. Történelmi atlaszokat is tudunk biztosítani! Az emelt szinten vizsgázók a földszinti könyvtárból kölcsönözhetnek, és vihetik magukkal a vizsga helyszínére, a középszinten vizsgázóknak a felügyelő tanár fogja vinni a vizsgaterembe az atlaszokat. A segédeszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik. A felügyelő tanároknak a vizsga megkezdése előtt ellenőrizniük kell, hogy a vizsgázók csak a számukra megengedett vagy előírt segédeszközöket vigyék be magukkal a vizsgaterembe, és azokban semmilyen bejegyzés ne legyen. A vizsgán íróeszközként kék vagy fekete golyóstoll használható, rajz ceruzával készíthető.

A vizsgadolgozatot és a javítási-értékelési útmutatót a vizsgázó az iskola képviselőjének jelenlétében 2019. június 3-án 8 és 16 óra között megtekintheti, azokról fényképet készíthet, és az értékelésre – a megfelelő formanyomtatványon - észrevételt tehet. A vizsgázó a szaktanári értékelésre vonatkozó esetleges észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig – június 4-én 16 óráig – adhatja be az iskola igazgatójának. Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül a vizsgázó igazolási kérelmet terjeszthet elő, amihez csatolnia kell az észrevételeit. Az igazolási kérelem benyújtási határideje jogvesztő.

Észrevétel kizárólag a javítási-értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetén tehető.

A szóbeli vizsgák első napján reggel minden vizsgázónak (rendes és előrehozott érettségiző) meg kell jelenni ünneplőben a tájékoztató értekezletre (az ünneplő ettől kezdve végig kötelező). Az elnök megnyitja a szóbeli érettségi vizsgát, és itt hirdeti ki a végleges szóbeli beosztást. Ekkor határozza meg a bizonyítványok kiosztását jelentő eredményhirdető értekezlet időpontját. Az eredmény kihirdetése nyilvános, minden diák ünneplőben való megjelenése kötelező.

Budapest, 2019. április 29.

Fazekas Csaba

igazgató

 

Gimnázium

1063 Bp. Munkácsy Mihály utca 26.  
Email: titkar@kolcsey-bp.hu
Telefon: 311-4684
Fax: 312-1459
Honlap: https://www.kolcsey-bp.hu
OM azonosító szám: 035232

Fenntartó

Belső-Pesti Tankerületi Központ
1071 Budapest, Damjanich utca 6.
Email: belsopest@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/belsopest

Copyright © 2024 Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Minden jog fenntartva.