Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 

bpcimerFővárosi Környezetvédelmi Alap 2019. pályázatának beszámolója

Az iskolaépület mögötti hátsó udvaron a Fővárosi Környezetvédelmi Alap 2017. támogatásával Belvárosi Tanösvényt alakítottunk ki, ez a projektet gondoltuk tovább a Fővárosi Környezetvédelmi Alap 2019-es pályázatának keretében.

Az új növényfallal 7,5 m2 zöldfelületet hoztunk létre. Az öntözés csapadékvíz felhasználásával történik. A vízszintes raklapkert növényeit pótoltuk tavasszal, sajnos az őszi időszakban további pótlást kellett csinálnunk. Valószínű, hogy más növényekkel kell kísérleteznünk, mert a terület nagyon árnyékos. A palackkertben sikerrel jártuk, régi és új növényeink is jól érzik magukat. A magaságyások növényei szépen fejlődnek. Az ültetést, metszés, locsolást, takarítást, madarak etetését diákjaink végzik. A munkát főleg az ökoszemléletű osztályokra bízzuk, de létrehoztunk két szakkört (Tanösvény szakkör és Tehetséggondozó szakkör), amelynek tagjai mindig bekapcsolódnak a munkába. De számíthatunk önkéntesek segítségére is.

A Tanösvényen létesített növényfallal célunk volt, hogy a diáknak aktív és játékos ismeretszerzést biztosítsunk. 2020 januárjában a projektet sikeresen elindítottuk, a szülőknek a szülői értekezleten a helyszínt is bemutattuk. Eredetileg több, helyszíni családi aktivitást is terveztünk, azonban a járványügyi helyzet miatt ezeket nem tudtuk megvalósítani. A projekt 2020 januárjában sikeresen elindult. A téli időszakban kerti (takarítás, madáretetés, komposztálás) és könyvtári munkát (ismertető anyagok elkészítése) is végeztek diákjaink. A pandémia miatti iskolabezárás idején a diákok projektmunkákat csináltak, a Tanösvény karbantartását a szaktanárok, nyári időszakban gondnokaink végezték.

A diákok már alig várták a nyár végi újrakezdést. Az új növényfal először elméleti feladatokat jelentett, de hamar sort került a gyomlálásra és ápolásra is. Heti rendszerességgel megjelentek az Euro-Asia Green Services Kft. kertész munkatársai, és állandó Messenger kapcsolat fenntartásával is folyamatosan válaszoltak kérdéseinkre.

A novemberi iskolabezárás után iskolai jelenléttel tarthattunk kicsoportos foglalkozásokat. Mivel a gyerekek otthonról tanultak, egymással nem találkoztak, ezért mentálhigiéniés szempontból is jót tett nekik a Tanösvényen közösen végzett tevékenykedés.

A projekt eredményeinek disszimilációját egyelőre iskolai szinten tudtuk elvégezni, az iskola honlapján keresztül tudjuk elérni az érdeklődő szülőket.

A szülőknek rendkívüli tájékoztatóként a 2019/2020 tanév végén, majd a projekt lezárásakor 2020 decemberében állítottunk össze képes beszámolót.

A képes beszámolót az alábbi linken tekinthetik meg: https://www.facebook.com/media/set?vanity=kolcseybp&set=a.3621606977909108

Gimnázium

1063 Bp. Munkácsy Mihály utca 26.  
Email: titkar@kolcsey-bp.hu
Telefon: 311-4684
Fax: 312-1459
Honlap: https://www.kolcsey-bp.hu
OM azonosító szám: 035232

Fenntartó

Belső-Pesti Tankerületi Központ
1071 Budapest, Damjanich utca 6.
Email: belsopest@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/belsopest

Copyright © 2024 Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Minden jog fenntartva.