Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 

Október 13-án Sándor Zsuzsára és az általa alapított színjátszóra emlékeztünk - az iskola fennállásának 125. évfordulójához kapcsolódó ünnepség-sorozat részeként.

Zsuzsi kölcseys öregdiák volt és 1992-től 2020-ig volt a Kölcsey tanára, drámapedagógusa, könyvtárosa és a diákönkormányzatot segítő pedagógusa. Az általa alapított színjátszó 1999/2000-es tanévtől heti renszerességgel adott teret oly sok diák-generációnak a közös alkotásra, a színházra, az önamguk és közösségük alakítására, a playback-színház és a diákszínjátszó műfajainak fefedezésére. Egy olyan alkotói közösség alapjait tette le, mely egyszerre volt folytatása a korábbi előadások, színházi produkciók alkotói csoportjainak, s születése a ma is működő Kölcsey IMPRÓ szakkörnek.Zsuzsi 2020-ban bekövetkezett váratlan halála után Somogyi Bea és Szeghő Bori vette át a színjátszó vezetését. S ezzel az eseménnyel is tisztelegtünk az ő munkássága és személyes hatása előtt.

Ezen a péntek délutánon és estén alkalmat teremtettünk arra, hogy találkozzunk régi ismerősökkel, színjátszósokkal, nézőkkel, kollégákkal, barátokkal, és együtt ünnepeljük a színjátszó múltját és jelenjét, emlékezzünk Zsuzsira.

A megnyitón sorra vettük, hogy mi, a jelenlévők, hányan és melyik színdarabhoz vagy playback-színházi alkalomhoz kapcsolódunk, így kezdtünk el beszélgetni.

Ezután 4 műhelyben folytattuk a beszélgetéseket, mélyült találkozásunk s különböző művészeti formákat is bevontunk: vers, vizuális alkotás, playback-színház. Megidéztük Zsuzsi ránk tett hatását, s igyekeztünk elmesélni, hogy mi mit viszünk tovább a tőle kapottakból. Szeghő Bori és Abonyi Dávid műhelye Zsuzsi sokszínűségét, sokféle tevékenységét válaszotta fókuszul. Ézsöl Andi és Rózsa Dani műhelye Zsuzsi számára is kedves műfajjal, a versekkel dolgozott és közelített.Somogyi Bea és Bánki László műhelye a személyes élmények, a Zsuzsitól kapott értékek elmeséléséhez a résztvevőket beszélgetésen keresztül hangolta a playback-színházi visszajátszásokig, szabadon. Maróti Dénessel pedig olyan módon lehetett hangolódni a műhelyén, ahogy annó Zsuzsi felkérésére fiával, Lacival, Dénes közösen alkotott. Beállított csendélet, montázs és közösségi alkotás.

Sok emléket, sok közös élményt idéztünk fel ebben a másfél órában. Azok is kapcsolódtak, akik személyesen nem ismerhették, de pontosan értették, érezték milyen hatása volt, milyen jelentősége, hogyan alakította a személyes életünket és az egész iskola világát. A szünetben ezek a beszélgetések folytatódtak a büfében, a folyósóra kihelyezett emlékek, idézetek, fotók és  vetítés által körülvéve.


Az ezt következő bő két órában a jelenlegi Kölcsey IMPRÓ szakkörösök készültek egy playback-színházi előadással két vendégművész, Szűcs István és Tóth Attila Ricsi vezetésével. A színpadon megelevenedtek élményeink, arról, ahogy megéltük ezt az ünnepet és találkozást, az emlékezést. És testet öltöttek történeteink Zsuzsiról, a tőle kapott értékekről, hatásáról, egész életünkre kapott útravalókról. Hol nevettünk, hol meghatódtunk, s a néhány elmesélt történet és azok színpadi tükrözése közben saját élményeink sokasága jelent meg gondolatainkban.

Az előadás második felében volt színjátszósok, kollégák, barátok is beállhattak játszani színészként, zenészként együtt alkotni a playjam keretein belül.

Köszönjük Terézváros Önkormányzatának és a Kölcsey Gimnáziumért Közhasznú Alapítványnak, hogy lehetővé tették ezt az ünnepséget. Méltó módon tudunk ennek a közösségnek, akik valahogy mind Zsuzsi személyéhez, emberségéhez kapcsolódunk, ünnepet teremteni. Ez az alkalom egyben az Kölcsey Ferenc Gimnázium közösségének összetartozásáról is szólt, arról, hogy ez a közösség milyen kreatívan és minőségi módon teremti meg önmagát és gondozza értékeit.

1 A megnyitó

A megnyitó

2.1 Szeghő Bori és Abonyi Dávid műhelye

Szeghő Bori és Abonyi Dávid műhelye

2.2 Somogyi Bea és Bánki Laci műhelye

Somogyi Bea és Bánki Laci műhelye

2.3 Ézsöl Andi és Rózsa Dani műhelye

Ézsöl Andi és Rózsa Dani műhelye

2.4 Maróti Dénes műhelye

Maróti Dénes műhelye

3.1 Az előadás

Az előadás

3.2 Az előadás

Az előadás

3.3 Az előadás

Az előadás

 

 

Gimnázium

1063 Bp. Munkácsy Mihály utca 26.  
Email: titkar@kolcsey-bp.hu
Telefon: 311-4684
Fax: 312-1459
Honlap: https://www.kolcsey-bp.hu
OM azonosító szám: 035232

Fenntartó

Belső-Pesti Tankerületi Központ
1071 Budapest, Damjanich utca 6.
Email: belsopest@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/belsopest

Copyright © 2024 Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Minden jog fenntartva.