Ökoiskola

Gimnáziumunk, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium örökös ökoiskola lett.

December 13-án vehettük át az örökös ökoiskola kitüntető címet adományozó oklevelet, mellyel 52 iskola büszkélkedhet az országban.

A cím elnyerését tanúsító oklevelet ünnepélyes keretek között az Emberi erőforrások Minisztériuma, a Földművelődési Minisztérium tisztségviselői és az Oktatáskutató és Fejlesztő intézet főigazgatója adta át iskolánk képviselőjének, Raffa Zsuzsanna biológia-földrajz-ökológia szakos tanárnőnek. Az ünnepségre a Károlyi-Csekonics Rezidencia báltermében került sor.

Mire jó az ökoiskola?

  • szakmai elismerést ad
  • szakmai kapcsolatok ápolását teszi lehetővé (hírlevél, találkozók)
  • pályázati előnyök
  • emberi kapcsolatok kialakítása
  • gyakorlati ötletek, szakmai tanácsok

2008 óta vagyunk ökoiskola, azóta háromszor kellett pályáznunk, hogy megújíthassuk címünket.

Azzal a hosszú évek óta folytatott munkával érdemeltük ezt ki, mint pl. A Víz világnapja, a Madarak és fák napja alkalmával tartott rendezvények, az állatkerti intézményi bérlet használata és az állatkerti órák szervezése. Folytathatjuk a sort az iskolapalota állagának megóvásával, vagy a 9. évfolyamos szülő-tanár találkozók szervezésével.

5 éve indítottuk első ökológiai szemléletű osztályunkat, ez mára népszerű képzései forma lett stabil tantervvel.

A fenntartható fejlődés érdekében előnyben részesítjük az elektronikus felületek használatát: jól működő elektronikus naplónkat 7 éve használjuk. Ezen kívül az iskola honlapjáról elérhető egy e‑learning felület.

Az iskolavezetés támogat minden olyan kezdeményezést, amely a fenntarthatóságot szolgálja, ennek érdekében támogatja és segíti az ökotémájú pályázatok írását. Legutóbb elnyert pályázataink: Liget Alapítvány könyvcsomagja, kerületi pályázat okösarok létesítésére. Az elmúlt években az iskola körüli zöld növényzetet sikerült pályázati keretből telepíteni.

Vegyük számba eredményeinket és keressük a továbblépés lehetőségeit!

Raffa Zsuzsanna
biológia-földrajz természettudományos munkaközösség vezető