Határtalanul

A Határtalanul program nemcsak egy utazás, hanem olyan pedagógiai program, amely során a diákok megismerhették a határon túli kortársaikat, új szokásokat, gyarapodtak történelmi ismeretekkel, gyakorlatban kipróbálhatták az ökoszisztémák vizsgálatát, diákjaink megtanultak kiadványt szerkeszteni és a Prezit használni. Mindemellett az idegenvezetés gyakorolták, a programszervezésben aktívan részt vettek.

Az utazás során rengetek látnivalót kerestünk fel.

Első nap… Nagyvárad: a védett természeti értéket képviselő püspöki palota kertjét megnéztük, helyi nevezetességek megtekintettük, ezek voltak a püspöki székesegyház és kincstár, a püspöki palota és a püspökkert. A Sebes-Körös partján megismertük a folyóvíz és ember kapcsolatát, vízi ökoszisztémát. A Királyerdő-hegység és Királyhágó vidékén a Sebes-Körös szurdokát és a Körös forrás megtekintettük. A tervezett túra az idő rövidsége miatt nem valósult meg, de a szurdok és a forrást jelző jelképes kút megtekintése megtörtént.

Következő állomásunk Körösfő volt: a Sebes-Körös forrása (forráskút), itt természettudományos ismereteink gyarapodtak, láthattuk a folyóvizek keletkezését, annak tulajdonságait, az ökoszisztémák kialakulását. Ezután találkoztunk a bánffyhunyadi iskolával és diákjaival. A találkozó a közös munka folytatása is volt. Már a program előtt többen kapcsolatba léptek egymással a világháló segítségével. A szállásunk Kalotaszentkirályon volt: megismerkedtünk a faluval, valamint Kalotaszeg néprajzával, népviseletével és szokásaival.

A magyarországi diákcsoport elfoglalta a szállást Kalotaszentkirályon, a Davinczetours (Vincze István) falusi vendégfogadójában, megkóstoltuk a helyi ételeket, megismertük a helyi szokásokat. Ez az elszállásolási mód hosszú évek óta bevált iskolánk erdélyi túrái során. Diákjaink belepillanthattak a hétköznapi életbe. A hagyományok közül például a tisztaszoba fogalmával ismerkedtünk. E program kerete: kalotaszegi népviselet bemutatása volt és két diákunkat, Kristófot és Zsófit felöltöztették népviseletbe. E mellett népi mesterségek tárgyi emlékeit láthattuk, az estét kalotaszegi táncbemutató és táncház zárta. Erről videót is készítettünk.

A következő nap ugyancsak sűrű programokat tartalmazott. A csoport magával hozta az iskola, mérésekre alkalmas eszközeit az un. ökológiai bőröndöt, növény- és állathatározókat. Végeztünk színreakción alapuló vízminőségi vizsgálatot, és a Zuzmó programban megnevezett levegőminőségi vizsgálatot. A vizsgálati eredményeket minden csoport rögzítette, levonták a következtetéséket. Megismerték a budapestiek a környék flóráját és faunáját, biodiverzitását.

hat15162

Egész napra velünk jöttek a bánffyhunyadi diákok. Első helyszínünk a Tordai hasadék volt, amely a természeti szépségén túl a környezet vizsgálata miatt volt nagyon érdekes ( a karsztjelenségek és a szakaszjellegek megfigyelése), a második a Sóbánya, amely természeti, történelmi és kulturális kapcsolódási pont, majd felkerestük Kolozsvárt, ami történelmi emlékhelyek miatt volt emlékezetes. A Sóbányában magyar nyelvű idegenvezetés folyt, kihasználtuk a csónakázás és a biliárdozás lehetőségét.  

hat15163

A harmadik napon közös kirándulást tettünk a bánffyhunyadi diákokkal a Kalotaszegről a legnyugatibb székely szék, az Aranyosszék központjába: Torockóra. Ismerkedtünk a helyi hagyományokkal, szokássokkal, népviselettel, népi kézművességgel a helyi múzeum segítségével. Gyalogtúráztunk Torockó-Szentgyörgyhegyre, a helyi ökoszisztémával megismerkedtünk, a biodiverzitás tanulmányoztuk. Őshonos, endemikus és jövevényfajok kutatása, zuzmófajok vizsgálata folyt. A tanárok rengeteg fotót készítettek, így későbbi óráikhoz szemléltető anyagot gyűjtöttek.

Ezután a szállásra indulunk. Mivel az időnkbe belefért, előre hoztuk a körösfői látogatást, ahol a népi műemlék református templom fakazettás mennyezetét csodáltuk meg, illetve megismerkedtünk a falu más népi műemlékeivel, kultúrájával és nép szokásaival. Ehhez jó kiindulópont volt a helyi vásár forgatagának megtekintése, a kalotaszegi varrottasokkal a-szőttesekkel való ismerkedés.

Elérkezett a búcsúeste, melyet a Kalotaszentkirályon lakó erdélyi diákokkal közösen töltöttünk, ismét biliárdozással mulattuk az időt. A játék nagyon összehozta a csapatot, és kissé szomorúan konstatálták, hogy ez a búcsú ideje.

A negyedik napon elváltunk Kalotaszentkirálytól, a helyi fiatornyos, románkori alapokon nyugvó, gótikus ablakkeretű református templomtól. Maradt időnk egy közös sétára és versolvasásra az Ady-fánál (Ady Endre: A Kalota partján című versét felolvastuk).

Haza utunk következő állomása a nagyváradi belváros volt, ahol először az új főtér legfontosabb épületeivel (Fekete Sas Szálló-passzázs, Vármegye-háza, Városháza, katolikus, református és ortodox templomok,) majd a régi városrészben a Csíky Gergely Színház épületével, valamint a helyi Ady-emlékekkel ismerkedtünk ( Ady Kávézó, Ady Gimnázium) meg. Itt ebédeltünk, a diákok szabadidős programot kaptak, a várost fedezték fel.

Előttünk állt még a hazaút Budapestre, pihenőkkel. Rövid megállás Berettyóújfalun, Szolnokon, és Ceglédnél. A buszon beszélgettünk, aludtunk, a további feladatokat mérlegeltük.