Hírek

Búcsú dr. Riesz Évától

Meghatározó tanár személyiséggel lettünk szegényebbek. 80 esztendősen, hosszantartó kórházi ápolás után végleg elment közülünk dr. Riesz Éva, a Budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium nyugalmazott, nagyhírű történelem szakos vezető tanára. Évtizedeken át szolgálta a történelemtanítás valamint az iskola ügyét. Diákjaival és önmagával szemben is szigorú és következetes volt. Hitvallásában mélységesen elkötelezett egyéniségtől kell búcsút vennünk. Olvasottsága és érdeklődése a kultúra minden irányában példamutató marad valamennyi tanítványa, a nála gyakorló kistanárok és a kollegák szemében egyaránt.

Sok diákja félte őt, pedig gondoskodó – nem egyszer – aggódó szeretettel figyelt rájuk. Talán nem jól „adminisztrálta” magát a kamaszok előtt, mert olyan ember volt, aki szembe szidott s inkább hát mögött dícsért. Emiatt a gyerekek egy része tévesen ítélte meg. Kórházi tartózkodásának hosszú évei alatt beszélgetéseiben szinte azonnal rájuk terelte a szót és jövőjük is komolyan foglalkoztatta. Több alkalommal volt igényes és lelkiismeretes osztályfőnök.

Magam is részt vehettem kisérőtanárként 1975-ben egy diákcsoport útján a Szovjetúnióban, amelyet ő vezetett. Felejthetetlen élményt nyújtott a kirándulás: műveltségével, helyismeretével s olykor leleményességével valamennyi ottani idegenvezetőn túltett. A történelem mellett orosz szakot is végzett, így aztán valóban otthonosan mozgott a nem mindig barátságos fogadtatás elrendezésében.

Egy életre eljegyezte magát a történelemmel. Igazi tudósalkatként nem lett saját családja, a történelemtudománynak és a tanításnak élt.

Imádott nővére elvesztése – aki ugyancsak történelmet tanított – rendkívüli módon megviselte, azután többször betegeskedett. Tanítványai közül sokan tanítanak ma is a Kölcsey Gimnáziumban. Az iskoláról haláláig nagy odaadással érdeklődött, erősen foglalkoztatták annak mindennapjai.

Egyre többen sorakoznak „odafent” kölcseys volt kollegáim és ennek tudatával nehéz megbékélni. Ismét nőtt a létszám egy kiemelkedően értékes pedagógussal és „idelent” eggyel több lett a hiány.

Kedves Éva! Sokunknak igen fájdalmas a távozásod. Tekintély voltál életedben és tiszteletteljes emlékkel maradsz köztünk a jövőben is. Okos tanácsaidat megszívleljük.

Nyugodj békében!

Ungár István